Etter et vellykket modellbåttreff i Tønsberg 17.06.2006 inviterte Vestfold Modellbåt klubb VMBK til nok et treff på 3. dammen den 16.06.2007. I fjor var den store begivenheten å få flest båter på vannet samtidig, noe som endte på 19 stk. Denne helgen var den store begivenheten sjøsettingen av klubbåten til Kristiansand Modellbåtklubb, "MS Giant".
Info om klubbprosjektet til klubben i Kristiansand finnes her:
http://www.kmbk.no/index.php?articleid=61

For modellbyggere som er opptatt av store modellbåter var jo denne begivenheten absolutt noe å  få med seg, det viste seg etter hvert også på antall tilreisende og besøkende som dukket opp. Antall deltagere og besøkende er dessverre uvisst, men det ble visst opplyst at 46 båter deltok på treffet. Dette er uansett ny rekord under ett slikt treff.

Som året før kom det tilreisende fra Østlandet, Vestlandet og Sørlandet. Disse hadde naturligvis både båter og campingstoler i bagasjen, klar til en flott dag ved 3. dammen. "Hovedpersonene" fra Kristiansand Modellbåtklubb KMBK stilte med 5-6 mann for å sjøsette prosjektet sitt "MS Giant". Her kan det også nevnes at "verkstedsvogna", Per Jørgensens lastebil med løftekran, bisto under denne jobben. Modellen har etter det vi fikk vite en transportvekt på 150 kg. og veier ferdig ballastert på vannet rett i underkant av 500 kg. Fra BSMBK i Bergen kom det hele 9 mann i innleid bil fra Bergen Bilutleie, en økning på 4 mann fra året før. Kanskje vi får ytterligere ett par med neste år?

Treffet åpnet klokken 12, grillen ble tent og været viste seg fra den gode siden. Tor Andersen i VMBK presenterte diverse informasjon over høytaleranlegget etterhvert som det var ting å meddele. Her ble en del båter presentert mens de seilte på vannet. I likhet med året før kunne man også denne gangen stemme på "publikumsfavoritten" blant alle de flotte modellene. Stemmesedlene ble sanket inn og talt opp, og etter opptelling gikk seieren til en hurtigruteeier i Kristiansand. Det ble etter hvert ganske kaotisk ved vannet, spesielt ved bryggeområdene hvor det ustanselig ble tatt opp og satt ut båter. Noen skjær i sjøen viste seg også i form av surr med radiofrekvenser og med høy og ukontrollert fart, noe som resulterte i et tilfelle av påkjørsel mellom to båter. Det gikk heldigvis bra med kun en manglende lanterne og lanternekasse som resultat, ved høyere fart kunne denne lett ha blitt senket.

Hobbytidsskiftet Modell&Elektronikk var også denne gang presentert ved redaktør Knut Pedersen, som også denne gang stilte med sin kanonbåt av  Storm klassen. Knut dekket selvfølgelig treffet med ett solid antall bilder, og ett større referat fra treffet kan nok leses i en kommende utgave av bladet Modell&Elektronikk. En annen begivenhet denne lørdagen var en ung kvinne som visstnok var fra en høyskole i Oslo, som hadde som oppdrag å lage en presenstasjons-dvd fra treffet. Ett flott tiltak for å presentere våre aktiviteter på en enkel og ryddig måte.

Nok en gang kan vi si at dette var ett vellykket treff i regi av VMBK. Tilbakemeldinger fra de som deltok har vært svært så positive, og noen har allerede ymtet frempå at dette ga mersmak, og at en tur ved en senere anledning kan være aktuell. VMBK arrangerer ett mindre treff den 8. september, og allerede til dette har noen meldt sin interesse...
Modellbåt-treff i Tønsberg 16.06.2007
Et bilde fra bryggeområdet ved 3. dammen. Det var til tider stor aktivitet i dette området i forbindelse med utsetting av opptak av båter.
Lengst bak i bildet ser man kaianlegget i 1:100 skala tilhørende Roar Isaksen, i midten VMBK`s brygge for utsetting av båter og nærmest BSMBK`s brygger.
Ett knippe BSMBK-medlemmer etter ankomst Åsgårdsstrand hvor vi overnattet i forbindelse med modellbåttreffet på 3. dammen.
Fra venstre: Helge, Erik, Jan Helge, Reidar, Herman, Atle og Stian. Frode helt bakerst i bildet har visst sovnet stående etter en lang reise fra Bergen.
Atle fra BSMBK hadde med seg sitt nybygg, KNM Vidar i 1:50 skala. Det har eksistert to slike fartøyer her i Norge, KNM Vidar og KNM Vale. En av disse skal være solgt, men det vites i øyeblikket ikke hvilken av disse som er solgt.
En serie bilder av treffets hovedattraksjon, modellen av "MS Giant" tilhørende Kristiansand Modellbåtklubb. Som bildene viser så er det ikke en enmannsjobb å sjøsette denne modellen med sine 150 kg. Her trenger man kranbil og selvfølgelig litt muskelkraft. Etter det vi fikk høre var visst en egen båthenger klar til å ordne transporten av denne doningen. Selv om dette er svære saker så gikk sjøsettingen av båten ganske så greit, og alle oppmøtte fikk en opplevelse som man husker en tid fremover. Det er ikke hver dag man ser modellbåter på 420 cm. lengde, med en totalvekt på nesten 500 kg. Slike store modeller gir en meget fin opplevelse på vannet, noe denne modellen ikke hadde problemer med å bevise.
Slepebåten "MS Aziz" fra firmaet Modelslipway var også denne gang tilstede under treffet og ble blant annet brukt  til å buksere "MS Giant" når dette var nødvendig. Modellen er i skala 1:50 og er bygget og eiet av Arvid Simonsen i Kristiansand Modellbåtklubb, KMBK.
Hydrofoilmodeller finnes det dessverre ikke mange av på markedet, men denne er visst ett byggesett som var tilgjengelig på markedet en tid tilbake. Modellen har elektromotor i fremre del av båten og lang aksling ned under båten. Når farten øker løftes skroget ut av sjøen og båten hviler da på såkalte "foiler" som er påmontert under båten. Denne innretningen gir slike båter en høy toppfart. Ved lav fart ligger disse like høyt i vannet som en tradisjonell båt. Modellen på bildet hadde dessverre litt liten batterikapasitet og var ikke helt villig til å løfte seg opp der den skulle ligge.
webmaster@bsmbk.no   (c) 2004-2014  JSH-WebCon.  (WPM. All rights reserved)
To bilder fra nedriggingen etter treffet. Brygger taes inn og annet utstyr samt modeller plasseres i sine respektive transportkasser. Medlemmene fra BSMBK bak leiebilen lurer her hvordan se skal få plass til en Ubåt på 1,70 meter som skal med til Bergen, denne var nemlig ikke med på turen over, men utrolig nok det gikk greit det også.
Før avreise til Bergen om søndagen var vi innom Marinemuseet i Horten. På vei ut igjen traff vi på disse to karene som hadde fått det for seg at de tilhørte oss...
Ingen av oss hadde sett disse to skapningene før, men siden de snakket Bergensk, virket ganske så harmløse og ingen av de så ut til å ha skumle hensikter fikk de likevel sitte på.
BSMBK`s flytebrygger var til tider flittig besøkt av andre båter under treffet.
Her har slepebåten "Aziz" fra Modelslipway lagt seg til rette ved brygga godt bevoktet av ubåten S-304 "KNM Uthaug".
Aziz er bygget og eiet av Arvid Simonsen i Kristiansand Modellbåtklubb. Ubåten er scratchbygget av Ralf Diederich i skala 1:30 og er 2 meter lang, 18 cm. bred og veier 42 kg. Modellen styres med hele 21 kanaler. Ubåten tilhører ULA-klassen.